• Home
  • De basis van ADOBE Illustrator

De basis van ADOBE Illustrator

Penselen

Met penselen kunt u de vorm van paden stileren. U kunt streken toepassen op bestaande paden of met het gereedschap Penseel een pad tekenen en daarop tegelij- kertijd een streek toepassen.

Illustrator kent vier typen penselen: kalligra sche, verstrooiings-, kunst- en patroon- penselen. Met deze penselen kunt u de volgende effecten bereiken:

Kalligrafische penselen Hiermee worden streken gemaakt die lijken op de streken die met de hoekige punt van een kalligrafische pen worden aangebracht en die over het midden van het pad worden getekend.

Verstrooiingspenselen Hiermee worden kopieën van een object (bijvoorbeeld een lieveheersbeestje of een blad) verspreid langs het pad.

Kunstpenselen Hiermee wordt een penseelvorm (bijvoorbeeld Houtskool – ruw) of een objectvorm gelijkmatig uitgerekt langs de lengte van het pad.

Patroonpenselen Hiermee verft u een patroon dat bestaat uit afzonderlijke elementen en dat langs het pad wordt herhaald. Patroonpenselen kunnen maximaal vijf patroonelementen bevatten: voor de zijden, de binnenhoeken, de buitenhoeken en het begin en einde van een pad.

In het deelvenster Penselen (Venster > Penselen) worden de penselen voor het huidige bestand weergegeven. Wanneer u een penseel in een penseelbibliotheek selecteert, wordt dit automatisch toegevoegd aan het deelvenster Penselen. Penselen die u maakt en opslaat in het deelvenster Penselen, zijn alleen gekoppeld aan het huidige bestand. Dit betekent dat in elk Illustrator-bestand het deelvenster Penselen een andere set penselen kan bevatten.

Penseelbibliotheken

Penseelbibliotheken (Venster > Penseelbibliotheken > [bibliotheek]) zijn verzamelingen van vooraf ingestelde penselen die bij Illustrator worden meegeleverd. U kunt meerdere penseelbibliotheken openen om de inhoud te bekijken en penselen te selecteren. U kunt penseelbibliotheken ook via het menu van het deelvenster Penselen openen.

 

 

 


 

OPDRACHT 2.4

Ontwerp een tekening of logo a.d.h.v. een penseel.
Voeg daar een titel van bedrijfsnaam aan toe in een daarbij passend lettertype.
Succes!