• Home
 • De basis van ADOBE Illustrator

De basis van ADOBE Illustrator

Pen in een vectorruimte

Het gereedschappen “Pen” in Adobe Illustrator is een veel gebruikte tool. Zoals in Photoshop alles draait rond pixels draait in Illustrator alles rond paden en vectoren. Deze paden worden gemaakt door een verzameling van ankerpunten met daartussen lijnstukken. Deze lijnstukken kunnen rechte of gebogen lijnen zijn. Een verzameling van ankerpunten en lijnstukken noemt een pad. Wanneer de figuur volledig dicht gemaakt is, d.w.z. als het laatste ankerpunt opnieuw het eerste ankerpunt wordt, spreken we hier van een gesloten pad. Een gesloten pad kan opgevuld worden door kleur, verloop, patroon, … . Indien dit niet het geval is spreken we van een open pad en zal de opvulling van het eerste tot het laatste ankerpunt zijn. Alle figuren zijn op dezelfde manier gemaakt. Dit vormt de basis van elke tekening. Willen we enkel lijnen, bogen of segmenten tekenen is dit vanzelfsprekend een open pad met enkele ankerpunten.

Rechte segmenten tekenen

Het eenvoudigste pad dat u met de tool Pen kunt tekenen, is een rechte lijn. Dit doet u door met de tool Pen te klikken om twee ankerpunten te plaatsen. Als u nog een aantal keren klikt, maakt u een pad dat bestaat uit rechte-lijnsegmenten die via hoekpunten zijn verbonden.

  • Selecteer de tool Pen.
  • Plaats de tool Pen op de plaats waar het rechte segment moet beginnen en klik om het eerste ankerpunt te bepalen (sleep niet).
  • Klik nogmaals op de plaats waar het segment moet eindigen of houd de shift-toets ingedrukt en klik om de hoek van het segment te beperken tot een veelvoud van 45°.
  • Klik nogmaals om ankerpunten voor aanvullende rechte segmenten in te stellen. Het laatste ankerpunt dat u toevoegt, wordt altijd als een effen vierkantje weergegeven, waarmee wordt aangegeven dat het ankerpunt is geselecteerd. Zodra u het volgende ankerpunt toevoegt, wordt de selectie van het vorige ankerpunt opgeheven en wordt een leeg vierkantje weergegeven.
  • Voltooi het pad op een van de volgende manieren:
   • Plaats de tool Pen op het eerste (lege) ankerpunt om het pad te sluiten. Er wordt een kleine cirkel weergegeven naast de aanwijzer van de tool Pen penclose.png wanneer deze op de juiste plaats staat. Klik of sleep om het pad te sluiten.
    Opmerking: Als u een pad wilt sluiten in InDesign, kunt u het object ook selecteren en klikken op Object > Paden > Pad sluiten.
   • Als u het pad geopend wilt houden, houdt u Ctrl (Windows) of Command (Mac OS) ingedrukt en klikt u op een willekeurige plaats uit de buurt van de objecten.
    Als u het pad geopend wilt houden, kunt u ook een ander tool selecteren of in Illustrator klikken op Selecteren > Selectie opheffen of in InDesign klikken op Bewerken > Alle selecties opheffen. In InDesign of Illustrator kunt u ook op Enter of Return drukken om het pad open te laten.

Curve tekenen met de Pen Tool

U maakt curven door ankerpunten toe te voegen op plaatsen waar een curve van richting verandert en de richtingslijnen te slepen die de curven hun vorm geven. De lengte en hellingshoek van de richtingslijnen bepalen de vorm van de curve.Curven zijn eenvoudiger te bewerken en het systeem kan ze sneller weergeven en afdrukken als u ze met zo weinig mogelijk ankerpunten tekent. Wanneer u te veel punten gebruikt, kunnen er ongewenste oneffenheden in een curve ontstaan. Teken de ankerpunten daarom ver uit elkaar en oefen in het maken van curven door de lengten en de hoeken van de richtingslijnen aan te passen.

  • Selecteer de tool Pen.
  • Plaats de tool Pen op de plaats waar de curve moet beginnen en houd de muisknop ingedrukt.
   Het eerste ankerpunt wordt weergegeven en de aanwijzer van de tool Pen verandert in een pijlpunt. (In Photoshop verandert de aanwijzer pas nadat u met slepen bent begonnen.)
  • Sleep met de pijlpunt om de helling in te stellen van het gebogen segment dat u maakt en laat de muisknop los.
   Over het algemeen verlengt u de richtingslijn met ongeveer een derde van de afstand tot het volgende ankerpunt dat u wilt tekenen. (U kunt een of beide kanten van de richtingslijn later aanpassen.)
   Houd Shift tijdens het slepen ingedrukt om alleen in veelvouden van 45° te tekenen.
  • Plaats de tool Pen op de plaats waar het gebogen segment moet eindigen en voer vervolgens een van de volgende handelingen uit:
   – Als u een curve wilt maken in de vorm van een C, sleept u in de tegengestelde richting van de vorige richtingslijn. Laat vervolgens de muisknop los.
   – Als u een curve in de vorm van een S wilt maken, sleept u in dezelfde richting als de vorige richtingslijn. Laat vervolgens de muisknop los.
  • Ga door met slepen met de tool Pen vanaf verschillende locaties om een reeks vloeiende curven te maken. U plaatst ankerpunten aan het begin en het einde van elke curve en niet bij de punt van de curve.
  • Voltooi het pad op een van de volgende manieren:
   • Plaats de tool Pen op het eerste (lege) ankerpunt om het pad te sluiten. Er wordt een kleine cirkel weergegeven naast de aanwijzer van de tool Pen penclose.png wanneer deze op de juiste plaats staat. Klik of sleep om het pad te sluiten.
    Opmerking: Als u een pad wilt sluiten in InDesign, kunt u het object ook selecteren en klikken op Object > Paden > Pad sluiten.
   • Als u het pad geopend wilt houden, houdt u Ctrl (Windows) of Command (Mac OS) ingedrukt en klikt u op een willekeurige plaats uit de buurt van de objecten.
    Als u het pad geopend wilt houden, kunt u ook een ander tool selecteren of in Illustrator klikken op Selecteren > Selectie opheffen of in InDesign klikken op Bewerken > Alle selecties opheffen.

Curve tekenen met het potlood

De tool Potlood werkt in Adobe Illustrator en in InDesign vrijwel op dezelfde manier. U kunt met dit gereedschap net als met een gewoon potlood open en gesloten paden tekenen. Dit gereedschap is vooral geschikt als u schetsen maakt of als u wilt dat uw werk eruit ziet alsof het met de hand is getekend. Als u een pad hebt getekend, kunt u het indien nodig ook weer onmiddellijk wijzigen.

Terwijl u met de tool Potlood aan het tekenen bent, worden er ankerpunten geplaatst. U kunt niet bepalen waar ze worden geplaatst. U kunt de ankerpunten echter wel aanpassen als het pad eenmaal is voltooid. Hoeveel ankerpunten er worden geplaatst, is afhankelijk van de lengte en de complexiteit van het pad en van de tolerantie-instellingen in het voorkeurendialoogvenster voor de tool Potlood. Met deze instellingen bepaalt u hoe gevoelig de tool Potlood reageert op de bewegingen van uw muis of de pen van het schrijftablet.

 

Tekentablets of iPad

Tekentablets zijn essentiële instrumenten voor professionals op het gebied van illustratie of grafische vormgeving. Met deze accessoires is het mogelijk om bewegingen te realiseren die met de muis van de computer praktisch onmogelijk zijn. Bovendien zorgen ze voor meer precisie en gevoeligheid. Ze zijn ook bijzonder nuttig voor fotografisch retoucheren. In de afgelopen jaren is de populariteit van tablets met ingebouwd scherm toegenomen, sommige kunnen zelfs autonoom werken zonder ze aan te sluiten op de computer. Er is tegenwoordig dus een grote verscheidenheid aan modellen om uit te kiezen. Dit is ongetwijfeld een groot voordeel voor de consument. Adobe Illustrator is hier compatibel mee. Werk je dus liever met de hand i.p.v. de computermuis om tekeningen of graphics te maken, kan dit wel een oplossing bieden. Uiteraard hebben we een verscheidenheid van kwaliteit en prijs.

 

De iPad heeft heel wat mogelijkheden voor digitaal tekenen. Uiteraard heb je heel wat keuze tussen verschillende apps.

 


OPDRACHT 2.1

Maak a.d.h.v. het gereedschap “pen” paden en segmenten van enkele boomblaadjes. Vul deze in met een effen kleuren van het statenpalet. Maak daarna a.d.h.v. het gereedschap potlood enkele bergen of struiken.
Voeg deze figuren samen tot een geheel.
Succes!