• Home
  • De basis van ADOBE Illustrator

De basis van ADOBE Illustrator

Panels of paletten

Maak jouw eigen werkruimte en blader tussen de panels en mogelijkheden


 Panels of paletten, hoe werken ze?

Zie jouw werkruimte als miniatuur-werkplekken, die elk een andere functie vervullen en per functie kan georganiseerd worden. Ben je bezig met uitsluitend beeldverwerking kunnen jouw instellingen wel eens verschillen van die als je met bewegende beelden bezig bent. Er zijn bijna twee dozijn verschillende paletten beschikbaar, keuze genoeg dus. Leer de paletten kennen a.d.h.v. toepassingen, hierdoor leer je de paletten / panels stuk voor stuk kennen en kom je niet in een oneindig veld van mogelijkheden terecht.

Hieronder staan verschillende ​​weergaven van dezelfde paletten / panelen die ik zou willen voorstellen om op uw Photoshop-bureaublad in te stellen om een ​​goede werkruimte te creëren:

Er lijken tools te ontbreken op de werkbalk.

In Illustrator kunt u zelf bepalen welke tools zichtbaar zijn in de werkbalk. Deze aangepaste werkbalkinstellingen worden in uw voorkeuren opgeslagen en kunnen ook worden opgeslagen als onderdeel van een werkruimte. Je kunt naar hartelust de paletten of panels toevoegen aan uw eigen werkruimte. Taakbalk – venster – keuze uit alle paletten en panels. Sla jouw werkruimte op door venster – werkruimte – nieuwe werkruimte.

Het koppelen van de panels

Een koppelingsgebied is een verzameling deelvensters of deelvenstergroepen die samen en meestal in een verticale positie worden weergegeven. U koppelt en ontkoppelt deelvensters door ze in en uit een koppelingsgebied te verplaatsen. Om een deelvenster te koppelen, sleept u het aan de tab naar het koppelingsgebied boven aan, onder aan of tussen andere deelvensters. Om een deelvenstergroep te koppelen, sleept u deze aan de titelbalk (de effen, lege balk boven de tabs) in het koppelingsgebied. Om een deelvenster of deelvenstergroep te verwijderen, sleept u deze aan de tab of de titelbalk uit het koppelingsgebied. U kunt ze naar een ander koppelingsgebied slepen of ze vrij laten zweven.

Deelvensterpictogrammen samenvouwen en uitvouwen

U kunt deelvensters samenvouwen tot pictogrammen om de werkruimte overzichtelijk te houden. In bepaalde gevallen worden deelvensters samengevouwen tot pictogrammen in de standaardwerkruimte. Klik op de dubbele pijl boven in het koppelingsgebied om alle deelvensterpictogrammen in een kolom samen of uit te vouwen. Als u het pictogram van één deelvenster wilt uitvouwen, klikt u erop.

Als u het formaat van deelvensterpictogrammen zodanig wilt aanpassen dat u alleen de pictogrammen ziet (en niet de titels), versmalt u het koppelingsgebied totdat de tekst verdwijnt. Maak het koppelingsgebied breder als u de pictogramtekst weer wilt weergeven. Om een uitgevouwen deelvenster opnieuw samen te vouwen tot een pictogram, klikt u op de tab, het pictogram of de dubbele pijl in de titelbalk van het deelvenster. Om een zwevend deelvenster of een zwevende deelvenstergroep aan een koppelingsgebied voor pictogrammen toe te voegen, sleept u het venster of de groep aan de tab of de titelbalk naar het koppelingsgebied. (Deelvensters worden automatisch samengevouwen tot pictogrammen als ze aan een pictogramkoppelingsgebied worden toegevoegd.) Als u een deelvensterpictogram (of groep met deelvensterpictogrammen) wilt verplaatsen, sleept u het pictogram. U kunt pictogrammen van deelvensters omhoog of omlaag slepen in het koppelingsgebied, naar andere koppelingsgebieden (waar ze worden weergegeven in de deelvensterstijl van dat koppelingsgebied) of buiten het koppelingsgebied (waar ze verschijnen als zwevende pictogrammen).

 


 

OPDRACHT 1.0

Organiseer jouw werkruimte volgens bovenstaande handelingen.
Sla deze op onder jouw naam zodat je hier steeds kunt op terugkeren.
Succes!