• Home
  • De basis van ADOBE Illustrator

De basis van ADOBE Illustrator

Opslaan en sluiten

Sla je document altijd op in een vector formaat

In het dialoogvenster Opslaan als hebt u de keuze uit verschillende opties voor het opslaan van bestanden. Welke opties beschikbaar zijn, is afhankelijk van de vector/afbeeling die u wilt opslaan en van de gekozen bestandsindeling.

Voornaamste vectorformaten in Illustrator

Ai.

Het .ai-formaat is een eigen bestandsformaat dat is ontwikkeld door Adobe. Adobe Illustrator wordt meestal gebruikt om te openen en te bewerken.

Eps.

Een EPS-bestand bevat normaliter een afbeelding/vector en heeft extra parameters die ervoor zorgen dat deze afbeelding in een PostScript-document kan worden opgenomen. EPS-bestanden worden voornamelijk in de grafimedia gebruikt.

Svg.

Scalable Vector Graphics, afkorting: SVG, is een op XML gebaseerd bestandsformaat voor statische en dynamische vectorafbeeldingen.

EPS

EPS is de afkorting voor Encapsulated Postscript. Ook dit bestandsformaat wordt vaak gebruikt bij Desktop Publishing. Het maakt gebruik van paginabeschrijvingstaal ‘PostScript’ en wordt zowel door Macintosh als Windows ondersteund.

Andere formaten mogelijk

Naast het opslaan in een vector formaat kunnen we ook kiezen voor beeldformaten. Hierbij rekening houdend dat alles wordt omgezet naar een pixelverhouding en dus de voordelen van een vector bestand wegvallen. Deze zijn niet meer oneindig uit te vergroten maar kan wel dienst doen om digitale publicaties.