• Home
  • De basis van ADOBE Illustrator

De basis van ADOBE Illustrator

Combineren

Combineren van vormen en figuren


Alles begint met de basisvormen. Adobe Illustrator geeft ons de mogelijkheid hierin een oneindige combinatie van te maken.

De pathfinder tool in Illustrator is het perfecte hulpmiddel om u te helpen met het creëren van nieuwe vormen. De tool kan vormen en paden manipuleren die u kunt gebruiken om uw workflow te versnellen. Het beheersen van de tool is belangrijk omdat u hiermee heel eenvoudig complexe vormen kunt maken.

Pathfinder

In Illustrator kunt u op verschillende manieren vectorobjecten combineren om vormen te maken. De resulterende paden of vormen variëren afhankelijk van de methode waarmee u de objecten combineert.

Pathfinder-effecten. Met Pathfinder-effecten kunt u meerdere objecten combineren met behulp van interactiemodi. Wanneer u Pathfinder-effecten gebruikt, kunt u de interacties tussen objecten niet bewerken.

Samengestelde vormen. Met samengestelde vormen kunt u meer objecten combineren en opgeven hoe elk object moet inwerken op de andere objecten. Samengestelde vormen zijn flexibeler dan samengestelde paden omdat ze vier soorten interactie bieden: toevoegen, verwijderen, doorsnede en uitsluiten. De onderliggende objecten blijven bovendien ongewijzigd; u kunt dus elk object in een samengestelde vorm selecteren en bewerken of de interactiemodus ervan wijzigen.

Samengestelde paden. Met samengestelde paden kunt u een object gebruiken om een gat te maken in een ander object. U kunt bijvoorbeeld van twee geneste cirkels de vorm van een doughnut maken. Nadat u een samengesteld pad hebt gemaakt, fungeren de paden als gegroepeerde objecten. U kunt de afzonderlijke objecten selecteren en bewerken met de tool Direct selecteren of Groep selecteren, of u kunt het gecombineerde pad selecteren en bewerken.

 

Hoe werkt het?

Gebruik de bovenste rij knoppen in het deelvenster om paden of samengestelde paden te maken. Als u samengestelde vormen wilt maken, gebruikt u de knoppen in de daarvoor bestemde rijen terwijl u de toets Alt of Option ingedrukt houdt.

Kies een van de volgende vormmodi:

  • Toevoegen aan vormgebied, hiermee voegt u het gebied van de component toe aan de onderliggende geometrie.
  • Verwijderen uit vormgebied, hiermee knipt u het gebied van de component uit de onderliggende geometrie.
  • Doorsnede vormgebieden, gebruikt het gebied van de component om net als een masker de onderliggende geometrie bij te knippen.
  • Overlappende vormgebieden uitsluiten, gebruikt het gebied van de component om de onderliggende geometrie om te keren, zodat gevulde gebieden worden omgezet in gaten en andersom.
  • Met de onderste rij knoppen in het deelvenster, de zogenaamde Pathfinder-effecten, kunt u bij de eerste klik voltooide vormcombinaties maken.

Pathfinder opties

U kunt Pathfinder-opties instellen via het menu van het deelvenster Pathfinder of door te dubbelklikken op een Pathfinder-effect in het deelvenster Vormgeving.

Precisie, deze optie beïnvloedt hoe nauwkeurig de Pathfinder-effecten het pad van een object berekenen. Hoe nauwkeuriger de berekening, des te nauwkeuriger is de tekening en des te meer tijd is er nodig om het resulterende pad te genereren.
Overbodige punten verwijderen, Met deze optie verwijdert u overbodige punten wanneer u op een Pathfinder-knop klikt.
Door Splitsen en Omtrek zullen ongespecificeerde illustraties worden verwijderd. Met deze optie verwijdert u alle ongevulde objecten in de geselecteerde illustratie wanneer u op de knop Splitsen of Omtrek klikt.

 


 

OPDRACHT 3.0

Creëer een strand/zee scene waarbij de wolken, de boten, de vissen en de golven a.d.h.v. de pathfinder zijn ontworpen. Combineer verschillende zelf getekende vormen met eventuele basisvormen.
Succes!